Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Mordgåtan Olof Palme

Mordgåtan Olof Palme

Mordgåtan Olof Palme

Mordgåtan Olof Palme

Mordgåtan Olof Palme

Snart tjugofem år hade gått sedan mordet på Sveriges statsminister Olof Palme när jag skrev den här boken.

Ingen satt dömd för brottet. Men m ånga trodde att saken ändå var klar - att det var Christer Pettersson.

I den här boken visar jag att den slutsatsen är orimlig.

Vissa invändningar var redan kända tidigare. Mordet på Olof Palme stämde väldigt illa in på Petterssons profil som brottsling. Han verkade inte ha något motiv att vilja döda Sveriges statsminister. Och bevisningen mot honom handlar i princip bara om en sak: Lisbeth Palmes utpekande av en person som hon såg hastigt nästan tre år före den videokonfrontation hon fick titta på i december 1988.

I min bok pekar jag på tre ytterligare tunga omständigheter som talar mot Petterssons skuld:

• jag visar hur polisen först bestämde sig för att satsa på Pettersson och sedan skrapade ihop bevisning;

• jag presenterar hur själva logistiken (tid, plats och förflyttningar) gör polisens scenario med Pettersson närmast fysiskt omöjligt;

• och jag pekar på hur vittnesmålen om Grandmannen pekar på en helt annan person än Pettersson, en person som dessutom inte heller kan vara identisk med gärningsmannen utan som sannolikt var hans medhjälpare.

I boken berättar jag också hela berättelsen om en mordutredning som gick fel från första början och som aldrig kommit på rätt köl.

Och slutligen presenterar jag de bortsorterade vittnesmålen från mordplatsen som kan ge en förklaring till hur mordet egentligen gick till - helt i strid med de officiella slutsatserna.


Sagt om boken

“Denna bok är den bästa som hittills skrivits om mordet på Olof Palme. I mångt och mycket innehåller den faktauppgifter som är nya för mig, t.ex. vad som hände bakom ryggen på oss i den nya spaningsledningen.”

Ingemar Krusell, biträdande spaningsledare i Palmeutredningen vid tiden för rättegången mot Christer Pettersson"Nog den bästa genomgången av utredningarna kring mordet på Olof Palme."

Kjell-Olof Feldt, svensk finansminister 1982-90


"Gunnar Walls bok Mordgåtan Olof Palme är ovärderlig. Den är en föredömlig genomgång av spaningsarbetet. Men det viktigaste är att han placerar in mordutrednngen i ett vidare samhällsperspektiv och följer ansvaret för den skandalösa handläggningen långt upp bland den statliga och politiska maktens toppar."

Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola och författare till Palmebiografin "I takt med tiden/När vinden vände"


"Gunnar Wall ska ha en eloge för sitt jobb med boken. Det är verkligen bra om folk läser den. Om Sveriges största brott blev så dåligt utrett, hur är det då med alla mindre utredningar?"

Författaren Lillemor Östlin som som kände Christer Pettersson och som är övertygad om att han inte mördade Palme


”Författaren visar med styrka att Christer Pettersson omöjligt kunnat vara Palmes mördare och att Lisbeth Palmes vittnesmål med svårighet kan betraktas som väsentligt.

Han ger också antydningar till vad som skulle kunna vara sanningen och beskriver dessutom utredningens tidiga totala sönderfall.

Prosan är lättflytande och argumentationen klar och saklig.

Sammanfattningsvis kan konstateras att boken är en av de tyngst vägande berättelserna om Palmeutredningen och är oumbärlig för alla av svenskt samhällsliv och rättsväsende intresserade.”

Sven-Ingemar Pettersson, Bibliotekstjänst


”Om jag före läsningen haft illusionen att politiker och högre tjänstemän är ärliga och hederliga, är jag nu nästan övertygad om motsatsen.”

Bengt Heurlin, deckartidskriften DAST


”… med Gunnar Wall som ciceron och kompilatör slipper läsaren vad som annars varit alltför vanligt: fantasifulla konspirationsteorier, tvärsäkra påståenden. Snarare innebär hans nya omfångsrika bok en resa mot mörkrets hjärta och diverse klåpares hjärnor – här är inte platsen att nämna dem alla vid namn.”

Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

Nästa bok


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English