Till startsidan
GUNNAR WALL – författare, journalist, debattör

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme

Konspiration Olof Palme


Mordet på Olof Palme har i snart 30 år framstått som en olöslig gåta - om vi inte valt att acceptera de färdigpaketerade svaren, först PKK och sedan Christer Pettersson.

De svaren har ingen större trovärdighet längre. Men betyder det att vi kan ge upp, att sanningen aldrig kommer fram? Nej,, som jag visar i denna bok kan en verklig lösning på mordgåtan ligga närmare än vad vi förletts att tro.

Här framträder en rad personer som valt att till sist berätta om vad de själva upplevt - märkliga händelser som väckt frågor om mordet och som inte lämnat dem någon ro trots alla år som gått.

I boken möter vi inte bara en rad vittnen. Vi får också en påminnelse om det dramatiska samhällsklimatet 1986, då Sverige hade en statsminister som var hyllad av många men samtidigt djupt avskydd av andra. Hans motståndare fanns både i Sverige och utomlands. Många hade höga positioner och var vana att fatta drastiska beslut.

Pusselbitar fogas till varann. Och läsaren tvingas dra slutsatsen att sanningen om Palmes död var för farlig att utreda när spåren efter mördaren var färska.

I tidigare böcker har jag själv varit försiktig med slutsatser om vad som egentligen låg bakom mordet. Jag har kritiskt gått igenom de spår som utgjort de stora satsningarna i mordutredningen. Och jag har granskat de poliser, åklagare och politiker som utövat inflytande över utredningen. Min slutsats har varit att spaningarna i stora stycken - framför allt de första åren - varit ett spel för gallerierna.

Den slutsatsen är viktig nog. Men nu har jag valt att gå vidare. I Konspiration Olof Palme pekar jag på överväldigande och entydiga tecken på att den svenske statsministern föll offer för ett väl planerat politiskt attentat - och vad som låg bakom, vilken sorts krafter som med stor sannolikhet iscensatte dådet.

En presentation av bokens teman finns i mitt samtal med författaren och debattören Daniel Suhonen på bokmässan i Göteborg hösten 2015. Länk här.

Rättelse

På sidan 90, femte stycket, andra raden, står att "skottet skjutit sönder struphuvudet". Det ska vara luftstrupen. Kulan som dödade Olof Palme gick inte så högt att den skadade struphuvudet. Tack till Facebookgruppen Palmerummet för påpekandet. (I ljudboken som nu finns publicerad av Bonnier Audio finns den rättade versionen. Samma sak gäller Månpocketutgåvan.)

Sagt om boken

"Det här är den första boken där jag ser att någon försöker länka samman de politiska motiven, både utanför Sveriges gränser och inom Sverige och försöker sätta det i ett sammanhang ... Jag är imponerad av Gunnar Wall som journalist och författare. Det är lugnt, det är sakligt, det är resonerande. Det här är politisk dynamit... Äntligen börjar vi komma nära gåtans lösning... Jag tycker det här är den bästa [Palmeboken], den perfekta julklappen, en femma!"

Magnus Utvik, bokrecensent i SVT:s Gomorron Sverige

"Boken är väsentlig för alla av svenskt samhällsliv intresserade och placerar sig i den absoluta framkanten av Palme-litteraturen."

Sven-Ingmar Pettersson, BTJ-häftet (BTJ som tidigare hette Bibliotekstjänst erbjuder bland annat inköpsvägledning till bibliotek och andra institutioner)

"Författaren Gunnar Wall ger i sin bok en både bred och kunnig beskrivning av mordet på Olof Palme, polisens misslyckande, åklagarnas famlande och flera av de tips och trådar som aldrig fått någon förklaring.... [Palme skaffade sig] många mäktiga fiender, både inom landet och internationellt. Stay Behind, en för allmänheten okänd organisation, tillhörde dem som varnade för att Palme var på väg att leda in Sverige i Sovjetunionens sfär... Gunnar Wall gör en ambitiös och närgången genomgång av Stay Behind."

Tomas Bresky, Norrländska Socialdemokraten

"Bland de sundare inom privatspanarfältet är polisprofessorn Leif GW Persson och journalisten Gunnar Wall. Som av en händelse ligger deras respektive bild av hur mordet på Olof Palme den 28 februari 1986 gick till ganska nära varandra... Gunnar Wall är av åsikten att Olof Palme skuggades och mördades i en skickligt genomförd operation där celler inom Stay behind-nätverket, en paramilitär organisation kopplad till Nato, till den militära underrättelsetjänsten och till näringslivet, spelade en nyckelroll.

Daniel Wiklander, Arbetaren

"Detta är den bästa bok jag hittills läst om Palmemordet. Här ges inga förmenta svar på vem mördaren är eller exakt hur mordet gick till – men vi får en komplett genomgång av alla intressanta och tänkbara motiv till mordet – såväl nationella som internationella. Plus att han går så långt han kan komma i undersökningen av de tips han finner relevanta."

Leif Wilehag, Nättidningen Alba

"Konspiration Olof Palme är mycket bra, den är informativ, välskriven, säger något viktigt om hur världen fungerar och väldigt intressant från början till slut. Om jag hade fallenhet för recensionsklyschor skulle jag inte tveka att utnämna den till bladvändare. Så läs den, och som sagt: jag formligen kräver att du läser kapitlet om Stay behind."

Jens-Hugo Nyberg, Tidningen Arbetarmakt

"Walls bok är en pedagogisk thriller om sociala relationer och ideologi, en viktig genre i tider av sensationella berättelser där enskilda personer och konkreta händelser driver handlingen framåt. Här är det i stället samhälleliga maktstrukturer och ekonomiska begär som spelar huvudrollen... Wall visar på en komplex sammansättning av sociala rörelser som verkade mot Palme men framför allt på avsaknaden av rörelser som försvarade honom... en ytterst skrämmande bok där Sveriges relationer till Nazi-Tyskland och USA blottas genom en granskning av Stay Behind."

Hedda Viå, Tidningen Proletären

Tveklöst är Wall påläst, han har mycket god kännedom om utredningsmaterial och all annan information kring dramat. Hans bok är informativ läsning om världsläget i mitten av 80-talet, president Ronald Reagan som utnämnt Sovjet till Ondskans imperium och gjorde allt för att upprusta så mycket att den sovjetiska ekonomin skulle knäckas. ...Men ... [Wall] har också en mission, ett uppdrag som han gett sig själv, att det svenska rättssystemet inte ens haft för avsikt att seriöst arbeta sig fram till sanningen, utan tvärtom göra allt för att dölja den ... Här är det helt enkelt inte en seriös framställning av Wall och ur den synpunkten är boken definitivt inte läsvärd.

Göran Kastlund, Dala-Demokraten

Gunnar Wall har i sin nya bok Konspiration Olof Palme ägnat uppmärksamhet åt motivet och hur samhället såg ut, inte vem som höll i vapnet. Hans bok är den bästa och mest klarläggande i ämnet och en nyckelmening lyder ”De som vet har valt att tiga”.

Britt Jakobsson, Länstidningen Östersund

Journalisten Gunnar Wall är en skicklig researcher. Hans metodiska nagelfarande av dokument, hans noggrannhet och idoghet leder honom till platser och slutsatser få skulle orka ta sig till. ... Konspiration Olof Palme är ett fascinerande och utmärkt historiskt dokument.

Johannes Nesser, Journalisten

Detta är inte författarens första bok om Palmemordet. Han fick redan 1997 Grävande journalisters pris Guldspaden för Mörkläggning — statsmakten och Palmemordet. 2010 fick han beröm för Mordgåtan Olof Palme. Och här igen: en gedigen genomgång med noggranna referenser. Det gör stundtals läsningen tung, men jag förstår att i detta fall måste den pedagogiska tydligheten överväga för att det inte ska uppstå debatter och luftiga konspirationsteorier. Han är inte tvärsäker utan pekar själv på var det finns oklarheter och alternativa förklaringar.

Leif-Rune Strandell, DAST Magazine


 

Nästa bok

 


Startsidan • Om mina böcker • Om mig själv • Kontakta mig • Aktuellt • Blogg • TexterEnglish English